ИЗМАМИ СЪС ЗАПИС НА ЗАПОВЕД

Оказва се, че има схема, която позволява на измамници да живеят и съществуват безнаказано, тъй като няма закон, който да принуждава осъдени на нещо хора да го извършат.

Конкретния случай е от 2002 година, когато частно лице дава при на заем срещу Запис на заповед в размер на 7000$ на лицето Павлин Димитров Парушев. Две години по-късно, след доста обяснения и разправии се стига до позната процедура, а именно нотариална покана, в последствие дело, спечелено в съда, влязла в сила присъда и никакво обжалване от страна на осъдения. До тук всичко е чудесно.

Издава се изпълнителен лист, изпълнително дело при държавен съдия изпълнител, проверки на имоти, банкови сметки и всичко, което може да се провери, опис на имущество. Признаване на задължението от страна на длъжника… Но!

Оказва се, че „милият“ няма какво да му се вземе. И тук започва големият казус.

Делото се прехвърля на частен съдия изпълнител, с надеждата, че там нещата ще са доста по-експедитивни. И наистина е така. Неща, правени близо година с държавния съдия изпълнител, тук са свършени за по-малко от месец. Открива се някакъв незначителен имот, който по принцип не удовлетворява задължението, но все пак се описва. Оказва се, че имота не е на длъжника. През цялото това време той твърди че е без работа, няма пари да плаща и не плаща. апартамента на длъжника е единствено семейно жилище.

Заедно със движението по случая при частния съдия изпълнител се разбира, че има заведено дело по почти същия казус от друго лице, срещу Павлин Парушев, за същото присвояване на пари, по почти същата схема.

След консултация с адвоката по случая от самото му начало, се прави опит за вкарване на случая в прокуратурата за измама, тъй като при положение че няма плащане, има присъда, но бездействие от страна на длъжника, има измамна схема, особено като се има предвид и втория подобен казус срещу същото лице Павлин Парушев.

На жалбата се отговаря с отказ да се заведе наказателно дело.

Прави се втори опит, който също е отхвърлен, да се осъди лицето с твърдението, че възпрепядства влязла в сила присъда по член от НК, чрез бездействието си.

В момента се обжалва пред окръжния прокурор.

 

Казуса е чудесен пример, как присвояването на не малки суми пари, може да остане безнаказано и без каквито и да било последствия. Интересното в случая е, че няма закон, който да позволява на ищеца да получи парите си, защото същият този закон защитава длъжника и по никакъв начин не дава възможност на ищеца да получи парите си, раходите по делото и лихвите. Интересно е дали някога казуса ще бъде разрешен, или случая трябва да стигне до Страсбург или до Господари на ефира“ или… до бог знае къде.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *